• (70605800)

Overlevelseskæden: Det er førstehjælperen med hjertestarteren der redder liv

De mange hjertestartere rundt om i landet har øget chancen for overlevelse ved hjertestop. Men udfaldet ved hjertestoppet kan blive endnu bedre, hvis der skabes sammenhæng i overlevelseskæden, lyder det fra SafetyGroup, der siden 2001 har opsat og implementeret flere tusinde af hjertestarterne i det offentlige rum.

Overlevelseskæde / redningskæde

Hvert år får cirka 4000 mennesker hjertestop uden for de danske hospitaler. Det er mange, men heldigvis har den stigende andel af personer, der gør noget, når et medmenneske falder om, samt implementeringen af hjertestartere rundt om i landet bidraget til, at chancen for at overleve et hjertestop er øget markant over de seneste årtier.

”I 2001 var der kun ca. 0-2 procents chance for at overleve et hjertestop uden for hospital, i 2013 var overlevelsen oppe på ca. 13 procent,” siger Mark Russell fra SafetyGroup, der siden 2001 har arbejdet med hjertestartere samt uddannelse af førstehjælpere på landsdækkende plan.

Processen skal tænkes til ende

Han tilføjer imidlertid, at tallet kan nå helt op på 50 procent overlevelse. Forskning viser således, at overlevelsen vil være markant højere, hvis leddene i den såkaldte overlevelseskæde hænger sammen – forstået på den måde, at man foruden opsætning af hjertestartere også gør hjertestarteren tilgængelig 24-7, registrerer den på hjemmesiden hjertestarter.dk og sørger for, at der er det antal hjertestartere, der kræves for at dække det enkelte område.

Derudover bør der være personale og personer omkring hjertestarteren, der kontrollerer den og kan yde en kvalitetsgenoplivning, indtil hjertestarteren kommer frem, og når hjertestarteren er i brug.

”Det er vigtigt, at man har tænkt det hele til ende, når man vælger at opsætte hjertestartere. En hjertestarter er en lille computer, der skal kontrolleres dagligt og opbevares forsvarligt, så den altid er klar til brug, og derfor er uddannelse og information vigtig,” forklarer Mark Russell og uddyber, at det ligeledes er vigtigt, at virksomheden, der køber en hjertestarter, også stiller krav til leverandøren og får uddybet, hvad der følger med hjertestarteren i form af uddannelse, service, support, repeterende uddannelse og lignende.

Hvad gør og hvad kan SafetyGroup?

Derfor prøver SafetyGroup at hjælpe folk hele vejen gennem forløbet.

”Vi ønsker ikke kun at sælge en hjertestarter, da hjertestarteren faktisk er en lille del af den store sammenhæng. Vi ønsker, at brugerne er trygge ved deres implementering og valg af hjertestartere samt uddannelse, når vi forlader dem. Derfor kan de også komme i kontakt med os døgnet rundt for råd og vejledning samt hjælp, hvis deres hjertestarter melder fejl eller har været i brug,” siger Mark Russell.

Genoplivning skal være effektiv

I sig selv er hjertestarteren altså blot ét ud af i alt fire led i overlevelseskæden, som øger overlevelsen ved hjertestop. Og selvom en hjertestarter er relativt nem at bruge og ikke kan gøre noget galt, så er der forskel på kvaliteten af genoplivningen, når hjertestarteren anvendes.

”Det er ikke hjertestarteren, der redder liv – det er førstehjælperen med hjertestarteren, der redder liv. Sammenhængen i processen er det vigtige, for et svagt led i overlevelseskæden kan være fatalt,” understreger Mark Russell og tilføjer, at samspillet mellem førstehjælperen og den sundhedsfaglige person på 1-1-2 er essentielt.

”Samspillet skal skabes så hurtigt som muligt i processen, så førstehjælperen kan blive guidet i sin genoplivning,” siger han.

Helt konkret falder chancen for overlevelse med 7-10 procent per minut, så jo mere effektiv genoplivningen er – og jo hurtigere hjælpen er fremme – desto større er sandsynligheden for, at hjertestoppet ikke ender tragisk.

Realistisk træning og positiv bieffekt

Den uddannelse, som SafetyGroup tilbyder i forbindelse med opsætning og implementering af hjertestartere, er altid praktisk anlagt.

”Træningen skal gøres så realistisk som muligt. Det er praktisk arbejde at genoplive et medmenneske, og derfor bør teorien holdes på et minimum med kun de vigtigste informationer. Det, vi kun hører, glemmer vi, men det, vi reflekterer over og gør, husker vi,” fremhæver Mark Russell, der også nævner, at undervisningen på skoler og hos virksomheder ofte har en glædelig bieffekt.

”Der ligger en stor menneskelig værdi i at blive gjort opmærksom på, hvor vigtigt det er at tage ansvar for hinanden i hverdagen. Det skaber tryghed og sammenhold,” slutter han.

VORES REFERENCERLæs mere

LÆS OM UDDANNELSE HERLæs mere

DET SIGER VORES KUNDERLæs mere
Top